fbpx

Alle mislukkingen

Bijna iedere keer als ik een boek lees over ondernemen wordt er verwezen naar allerlei bekende ondernemers, die hard hebben gevochten om te komen waar ze nu staan (of stonden als ze inmiddels overleden zijn). 

Vaak gingen er vele jaren, vele pogingen, ontelbare mislukkingen en frustraties vooraf aan het succes. Vele quotes zie ik voorbijkomen van businesscoaches en trainers die hun volgers proberen te motiveren om vol te houden. Want succes komt niet op dag 1 aangewaaid. 

Je moet ervoor werken, doorgaan, vertrouwen hebben in jezelf, mislukkingen doorleven, opstaan, vallen, weer opstaan, nieuwe ideeën ontwikkelen, testen, meten en weer door. 

Eén ding past er niet bij: stoppen. Maar wanneer mag je dan wel stoppen? Als je een wens hebt, een droom en die droom gaat je gelukkig maken? Jaag het dan na, stop niet tot je er bent! 

Maar wil je dingen veranderen om het veranderen? En merk je dat je er niet gelukkiger van wordt? Stop er dan mee! Doe je dingen die moeten van anderen? Maar je wilt het zelf niet? Stop er dan mee. Stoppen mag ook, ook al wordt er overal geschreven dat je nooit op moet geven. Maar als je dromen najaagt van iemand anders, dan werkt het niet. Of wanneer je dacht dat je iets wilde en je bedenkt je, ook dat is oké! Dan stop je toch en sla je een andere weg in.

Mijn reis als ondernemer bevat vele mislukkingen.

En maar goed ook, denk ik nu. Ik had de beste ideeën, maar als ik ermee aan de slag ging, dan werkte het niet of wilde ik het toch niet. In plaats van krampachtig eraan vasthouden maakte ik de beslissing om ermee te stoppen. En dat leverde ook vervelende reacties op. Ga je weer wat anders doen? 

Maar hoe kun je iets volhouden waar je niet achter staat? Dat lukt je niet op de lange termijn, dus dan kun je maar beter een andere weg inslaan. Ook al zijn sommige mensen het er niet mee eens. 

Ik heb een flink bedrag neergeteld voor de eerste businesscoach waar ik mee werkte. En toen voelde ik echt dat het de volgende, beste stap was. Ik heb toen een aanvliegroute genomen die nu niet meer bij me past. Heb ik dan spijt van dat traject? Nee absoluut niet. Want ik heb er zoveel van geleerd. Ik heb toffe mensen leren kennen, ik ben anders en beter gaan ondernemen en dat neem ik voor altijd mee. 

Het onderwerp waar ik toen op heb gefocust paste niet bij me, maar dat wist ik toen nog niet. En in plaats van mezelf voor de kop slaan dat ik het toen niet anders aangepakt heb, ga ik gewoon door met wat wel bij me past. Dat mag gewoon! Je bent niet ieder jaar dezelfde persoon. Je leert, je leeft, je groeit, je ontdekt en dat is maar goed ook. Hou ervan, doe er wat mee en laat je vooral niet leiden door anderen.