fbpx

Waarom je jouw bedrijf als een bouwproject moet zien.

💪 En daardoor meteen stopt met het maken van een aantal denkfouten.

 

Je wilt een bedrijf opzetten of je bedrijf moet gaan groeien. Misschien komt er te weinig geld binnen, is er überhaupt nog geen geld binnen gekomen of heb je het gevoel dat je niet verder komt. Het gaat wel aardig, maar nu? Hoe ga je verder of hoe start je? 

Misschien volg je een aantal business coaches via LinkedIn, Instagram of Facebook en heb je verschillende e-books aangevraagd. Maar je weet niet goed welke stap de volgende moet zijn. Er zijn zoveel mensen waar je iets van kunt leren, maar bij wie durf je zowel tijd als geld te investeren? 

Een nieuwbouwwoning of een flinke verbouwing.

Of je nu start als ondernemer, of al een tijdje bezig bent, bekijk je onderneming eens als een bouwproject. 

Een nieuwbouwwoning als je net begint of gaat beginnen en een flinke renovatie als je al een tijdje ondernemer bent. 

Wie heb je allemaal nodig? 

Een aannemer, loodgieter, timmerman, schilder, dakdekker, elektricien, stukadoor en schilder? En welke spullen heb je daar allemaal voor nodig? Hout, bakstenen, cement, beton, verf, kwasten, etc. 

Voor een goede renovatie heb je wellicht minder nodig. Misschien is je fundering stevig genoeg en heb je een prima dak erop zitten. 

Zou je jouw nieuwe huis alleen bouwen?

De meeste mensen niet in ieder geval. En helemaal alleen kan denk ik niemand het. Voor veel klussen in de bouw zijn meerdere mensen nodig. Al is het alleen maar om zaken te verplaatsen en vast te houden. 

Maar als het om ondernemen gaat kunnen we opeens alles alleen…..

En dat vind ik een beetje vreemd. Nou ja, niet helemaal, want ik dacht dat ik ook alles wel alleen kon. Dingen uitzoeken, erover lezen, er veel tijd in steken…. En dan tot de conclusie komen dat ik er niet uitkom en hulp nodig heb. 

En ik weet heel zeker dat ik daar niet alleen in sta. Heel veel ondernemers denken alles onder controle te hebben. Maar we vergeten een belangrijke denkfout. De denkfout dat er slechts 1 probleem is zodra er iets niet lukt. En dat er dus ook 1 oplossing is als er niet lukt. Maar zo werkt het niet.

Wij houden als mens van duidelijkheid. En als die er niet is, dan bedenken we die duidelijkheid. Dus als er iets in je bedrijf niet lukt, dan zoeken we naar 1 oorzaak. 

De website, de economie, de crisis, de collega, het weer, enzovoorts. Want dat voelt zo lekker. Alleen is er nooit 1 oorzaak voor een probleem binnen het bedrijf. Je zult dit op meerdere plekken moeten aanpakken en onderzoeken welke factoren hieraan bijgedragen hebben. Zodat je die één voor één kunt elimineren. 

En dat kun je dus niet altijd alleen!

Iedereen heeft zijn eigen expertise en we bekijken de wereld vanuit die expertise. Maar niet alles valt op te lossen vanuit een psychologische, economische, marketing of onderwijsvisie. De combinatie zorgt er echter wel voor dat je zaken breed aanpakt en op zoek gaat naar de best mogelijke oplossing voor een specifiek element van het probleem. 

Net zoals je niet alleen een huis kunt bouwen, kun je niet alleen je bedrijf bouwen, verbeteren en laten groeien. 

Denken dat je alles alleen kunt in een klassieke denkfout (ook wel denkdrempel genoemd).

Denkfouten werken belemmerend. Dat komt omdat denkfouten je niet in de goede richting sturen en voor twijfel en verwarring zorgen. In plaats van bewegen in de beste richting, stop je. Of in dit voorbeeld: door alles alleen te doen laat je kansen liggen. 

Hoe kom je van die denkfout af?

 1. Bedenk wat het ergste is dat kan gebeuren als je iets aan een ander overlaat.
 2. Waarom durf je het niet of wil je het niet?
 3. Zet eerst een kleine stap. Draag een kleine taak over of spreek een proefperiode af. Een periode waar jij jezelf fijn bij voelt. 
 4. Evalueer en ga na wat wat het je opgeleverd heeft.
 5. Zijn deze resultaten bevredigend? Ga er mee door en zet de volgende stap! 

Schrijf deze stappen voor jezelf uit. Zo kom je erachter wat erachter zit. Het antwoord ligt soms in angst, overtuigingen of in de mening van anderen. Want daar hechten we stiekem heel veel waarde aan. 

Behalve deze denkfout zijn er nog tig anderen (helaas)!

Hoe kom je achter jouw denkfouten? 

 • Door na te denken over je eigen gedachten. 
 • Zijn mijn gedachten waar? 
 • Waar komen ze vandaan?
 • Moet ik er wat mee?
 • Bereik ik er wat mee?
 • Wat kan ik beter denken?

Door dit consequent te doen en je eigen gedachten te onderzoeken, wordt het steeds makkelijker om sneller uit de niet – helpende patronen te stappen.