fbpx

Denkfouten: herkennen & erkennen.2 min read

Mijn eerste kennismaking met denkfouten had ik toen ik op de BZV ging werken. Toen ik besloot te solliciteren zocht ik eerst op BZV en kwam alleen informatie over Boer zoekt vrouw tegen. De voorziening, de Bovenschoolse Zorgvoorziening, die ik zocht was natuurlijk compleet anders. 

Een tijdelijke plek waar leerlingen zowel onderwijs als gedragslessen kregen. Omdat ze tijdelijk niet op hun eigen school konden blijven. Omdat ze om wat voor reden dan ook vastliepen. Het ging even niet meer. 

Op de BZV leerde ik de denkfouten kennen. Het duurde eventjes voordat ik ze allemaal goed genoeg kende om ze bij de leerlingen te herkennen. Ik luisterde goed naar mijn collega’s en merkte het op, wanneer zij ze bij de leerlingen opmerkten. Ook ging ik ze bij mezelf zoeken. 

Dacht ik even dat ik alles onder controle had… Niet helemaal dus. Iedereen maakt denkfouten op zijn tijd en eigenlijk was dat best verhelderend. Want door je denkfouten te herkennen en te erkennen, kun je er ook wat mee doen. 

Denkdrempels

Denkfouten noem ik vaker ook denkdrempels. Want het blokkeert je weg een beetje. Je moet afremmen omdat de denkdrempel je onzeker maakt bijvoorbeeld. Of je remt af omdat angst je motivatie wegneemt. Het verzinnen van excuses, smoesjes en het vervallen in de “ja, maar….” modus is ook een denkdrempel. Je gaat namelijk allerlei redenen verzinnen waarom je iets niet kan of wilt doen. 

Zonde, want zo kom je niet bij je einddoelen. Je houdt jezelf kleiner dan nodig is door het gebruik van denkfouten. Of je maakt relaties met anderen onnodig gecompliceerd. Misschien ben je zelfs wel een moeilijke partner om mee samen te werken of om mee te leven door je denkfouten. 

En zolang je zelf niet in de gaten hebt dat je gedachten je in de weg zitten, zal er niets veranderen. Dan ben je eerder geneigd om de schuld bij anderen te zoeken of in bepaalde gebeurtenissen. 

Feit is dat je op heel veel dingen geen invloed hebt. Alleen maar op de manier waarop je met al die dingen omgaat. Daarnaast speelt gewoontevorming een belangrijke rol. Als ik 2 ochtenden achter elkaar een beetje nukkig ben en ik zeg tegen mezelf: volgens mij krijg ik een ochtendhumeur, dan heb ik op dag 3 ook dat gevoel. En na 5 dagen ben ik opeens iemand met een ochtendhumeur geworden. We praten onszelf dingen aan die niet waar zijn. En als ik iedere dag om 2 uur een ijs ga eten, dan heb ik na een week iedere dag om 2 uur zin in ijs. Omdat dit mijn nieuwe gewoonte geworden is. 

Gelukkig zijn die ook te doorbreken en het idee dat je dit niet kan? 

Juist, dat is een denkfout! Natuurlijk kun je dat!

De 5 meest voorkomende denkfouten van ondernemers?

1. Twijfels
2. Jezelf naar beneden praten
3. Saboterende gedachten
4. De mening van anderen voor waar aannemen
5. Uitstelgedrag

Herkenbaar voor jou? 

× App me!