fbpx

Onbewuste denkstijlen en negatief denken3 min read

Onbewuste denkstijlen en negatief denken

Voor dit artikel gebruik ik het boek:  Alles wat je moet weten over gedrag”, van Hein Heijen. 

Van alle gedachten die de hele dag door je hoofd schieten, is 70% negatief. Minimaal. 

Gemiddeld heb je zo’n 40.000 gedachten per dag. Om al die gedachten in goede banen te leiden heb je onbewuste denkstijlen. Jouw denkstijl kan anders zijn dan die van je partner, collega of buurman. Denkstijlen gaan over de manier van denken en niet over de inhoud ervan.

Overtuiging of denkstijl

Een overtuiging gaat over wat je denkt. Wanneer je aan iemand vraagt wat hij of zij denkt, krijg je een inhoudelijk antwoord. 

De manier waarop gedachten vorm krijgen heeft te maken met de denkstijl. Misschien zie je jezelf in gedachten iets vastpakken, zie je jezelf rennen, op een bankje zitten met een kop koffie of voel je bijna hoe je de koffiemelk er doorheen roert. Sommige mensen denken heel gedetailleerd en anderen zien vooral globale vormen en uitvoeringen.

Zintuigen en denkstijlenmix

Het inbeelden van je gedachten heeft ook te maken met je zintuigen. Je ziet, ruikt, proeft en voelt. Een mix van diverse denkstijlen zorgt voor de vorm waarin je denkt. 

  1. Iemand kan gefocust zijn op details en de ander denkt vooral in grote lijnen.
  2. Iemand vertrouwt vooral op het oordeel van anderen, of kiest juist zijn eigen pad.
  3. Sommige mensen willen alles weten voordat ze ergens aan beginnen, een ander duikt direct op de uitvoering.
  4. De een kiest voor het vermijden van problemen en conflicten, de ander zoekt ze op. 

Een goede match

Goed inzicht in de denkstijlen van je samenwerkingspartners helpt je om productief samen te werken. Maar geeft je ook het inzicht wat je nodig hebt om de juiste marketingtools in te zetten. 

Als je weet dat 70% van de gedachten van een potentiële klant negatief is, lijkt het me zinvol om daar iets aan te veranderen! 

En door de denkstijlen mee te nemen in je marketing, spreek je jouw potentiële klant aan op een manier die het brein goed kan verwerken. 

  • Geef veel details aan mensen die dit nodig hebben om een goede beslissing te maken. 
  • Schets de grote lijnen voor de klanten die daar behoefte aan hebben.
  • Geef alle technische en praktische informatie voor diegenen die alle informatie willen hebben alvorens een beslissing te nemen.
  • En deel de beste optie voor de mensen die vooral vertrouwen op het oordeel van anderen (beste koop volgens de consumentenbond / Coolblue’s keuze etc.)
  • Maak duidelijk welke problemen er opgelost worden of het perspectief. 

Afwisselende content gebruiken wordt vaak gezien als een manier om het bedrijf optimaal te presenteren aan klanten en leads. Maar het helpt je vooral om goed aan te sluiten bij de vorm van denken. 

Denkstijlen zijn ook nog eens gebonden aan de situatie waarin ze voorkomen of nodig zijn. En wisselen dus af. In verschillende situaties, gebruik je dus verschillende vormen van denken. 

En jouw klanten doen dat dus ook. Een salesgesprek is een ander contactmoment dan een post op Instagram. En iedereen waarmee je praat is anders. Het is dus ook zinvol om niet één salesgesprek voor te bereiden, maar om te kunnen schakelen tussen diverse methoden.

Denkstijlen zijn complex

Denkstijlen hebben te maken met gedachten (wat je denkt), wat je waarneemt en wat je erbij voelt. Samen is dat een totaalpakket. 

In je vrije tijd gebruik je waarschijnlijk andere denkstijlen dan op je werk. Probeer er achter te komen welke manier van denken jouw klant heeft. 

Gebruik daarvoor bovenstaande aanknopingspunten.

✅ Waar hebben ze behoefte aan?

✅ Wat willen ze weten?

✅ Welke negatieve gedachten (70%) zijn er over jouw bedrijf en wat doe je daar aan?

 

Nieuwe artikelen

Nieuwe artikelen kondig ik altijd aan via mijn LinkedIn pagina. Handig om me daar te volgen!

Of vraag me om te linken

✅ Vraag over dit artikel of iets wat binnen jouw bedrijf speelt? Stuur me een persoonlijk bericht via LinkedIn.