Dit is de betekenis van kleur.
Kleur in je logo, je website, je social sjablonen. Wat moet je daar mee? In dit onderdeel van de cheat sheet leg ik uit wat de betekenis is van diverse kleuren en wat het met mensen doet. Dat is voor mij als beïnvloedingspsycholoog natuurlijk het interessante deel!
Kleuren en de betekenis
Onderstaande video maakt al een heleboel duidelijk. Meer lees je onder de video.
Wat doen de grote bedrijven?
Je ziet vaak de kleur blauw. Bij Bol.com, Coolblue, Albert Heijn en Decathlon bijvoorbeeld. Het is een zakelijke, betrouwbare kleur.
Is het je ook wel eens opgevallen dat bedrijven elkaars logo een beetje op elkaar laten lijken? Zo liften ze mee op het succes. Wat dacht je van onderstaande voorbeelden? Weet je waar het eerste logo van is?


Korte samenvatting per kleur
Groen: natuur, gezondheid, vredig, groei. Maar ook stabiliteit, rust, vruchtbaarheid en evenwicht. Groene kleuren zie je bij hypotheekverstrekkers, banken, in de operatiekamer, bij biologische bedrijven etc. Het bekendste merk is misschien wel Heineken, waar de groene kleur staat voor het ‘Heerlijke Heldere Heineken’.
Geel: hoop, vertrouwen, warmte, optimisme, duidelijkheid. Maar ook licht, geluk, energie, humor en de zon. Je ziet het veel terug bij bekende merken, zoals Google, Ferrari en McDonalds. Vaak in combinatie met een andere kleur.
Rood: vurig, alarm, sterk, wekt honger op, enthousiasme, brutaal, jeugdig, liefde, passie, verlangen en romantiek. Maar ook woede, snelheid en agressie.
Grijs: balans, kalmte, neutraal.
Oranje: vriendelijk, vrolijk, vertrouwen in jezelf hebben.
Paars: creatief, wijs, fantasierijk.
Blauw: sterk, betrouwbaar, waar je op kunt bouwen, onafhankelijk, veilig, eerlijk, stabiel en verantwoordelijk.
Zwart: sterk, luxe.
Jouw kleuren
Als je nog geen keuze hebt gemaakt, of je wilt je kleuren gaan aanpassen, hou dan rekening met:
- Wat wil ik uitstralen met mijn bedrijf?
- Welke kleuren passen daarbij?
- Geef ik daarmee de signalen af die ik af wil geven? Hoe wordt het geïnterpreteerd door mijn (potentiële) klanten?

Onderdeel cheat sheet!
Deze uitleg is een onderdeel van mijn cheat sheet met 12 beïnvloedingstechnieken. Dit helpt je om je marketing – en communicatie nog mensgerichter te maken. Zo is het voor jou en je volger/klant leuk!
Nog geen cheat sheet in je bezit?
Maar wil je wel makkelijker goede content maken, je website slim en aantrekkelijk inrichten en er alles aan doen om je marketing – en communicatie slim in te richten? Vraag hem dan gratis aan.

Twijfel je of je dit wil inzetten? Lees dan verder waarom het kan en waar je rekening mee moet houden.
Omdat er een dunne lijn is tussen manipuleren en iemand echt begrijpen en helpen, is er een ethische code opgesteld door de Neuromarketing Science & Business Association.
Neuromarketing moet gericht zijn op het begrijpen van het functioneren van de hersenen en niet op het voor de gek houden van mensen.
Oprecht helpen met de juiste keuzes maken
In mijn wereld, en met mij in die van vele anderen, gaat het om mensen helpen om de juiste keuzes voor ze te maken.
Als voorbeeld geef ik mijn werk voor het Trimbos Instituut. Er zijn diverse hulplijnen waar mensen met bijvoorbeeld mentale problemen terecht kunnen om met een professional te chatten of bellen.
Als zij hulp nodig hebben, maar niet weten dat die hulplijnen er zijn, is dat eeuwig zonde. Door goed onderzoek te doen (neuromarketing) en het toepassen hiervan (beïnvloedingspsychologie) kan ik meer mensen die hulp nodig hebben, triggeren om die hulp te zoeken en vinden.