fbpx

Positieve beïnvloeding, waarom wil je dat?4 min read

Positieve beïnvloeding, wat is het en wat zijn de voordelen?

Sinds ik me voor mag stellen als “beïnvloedingspsycholoog” krijg ik er veel vragen over. Wat doe je precies? Wat heb je daar aan? En hoe kan ik dat gebruiken? 

Afgelopen week werd ik geïnterviewd voor het online magazine van NL Actief, de branchevereniging van de erkende en ondernemende sport- en beweegbedrijven in Nederland. Ik ga nog niet vertellen wat ik daar allemaal heb gezegd, maar een aantal algemene dingen over positieve beïnvloeding wil ik er wel uit halen. Omdat dit iedere onderneming kan helpen. 

De Influencer

Misschien denk je bij beïnvloeding meteen aan de vele influencers die op sociale media actief zijn. 

De hele dag met je hoofd online, producten of diensten promoten en op die manier mensen verleiden. 

Mijn werk heeft daar dus niets mee te maken!

Wat doet een beïnvloedingspsycholoog dan wel?

Een beïnvloedingspsycholoog houdt zich bezig met keuzegedrag van mensen. En dan in het werkveld: Consument en Maatschappij. 

Soms gaat het over algemeen maatschappelijk gedrag. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat er meer rommel in prullenbakken gegooid wordt in de openbare ruimte? Of zorg je ervoor dat meer werknemers aan het einde van de dag de lichten en de airco / verwarming uitzetten? En zo zijn er natuurlijk 1001 voorbeelden te bedenken die bij algemeen maatschappelijk gedrag horen.

Maar je vindt ons ook in de wereld van marketing, communicatie, sales, reclame en recruitment

We weten goed hoe mensen denken en welke verschillen daar tussen zijn. Zo kun je ook je gesprekken aanpassen op degene die je voor je hebt. 

Eén voorbeeld uit het interview is het volgende:

Iedereen heeft een andere denkstijl. Als jij iemand met een pro-actieve denkstijl aan de balie van je fitnesscentrum hebt staan, heeft diegene bij wijze van spreken al zijn sporttas bij zich en is gestart voordat de inschrijving rond is. 

Iemand met een reactieve denkstijl komt informatie ophalen, zal vragen stellen, wil misschien een rondleiding en heeft meer tijd nodig. 

Met beide mensen heb je een ander gesprek. En degene met de reactieve denkstijl moet nog een zetje krijgen in de goede richting: namelijk aanmelden en in beweging komen. Deze persoon is daar niet voor niets. Het is dan aan jou om de denkstijl en het karakter te ontdekken waardoor je een waardevol en integer gesprek kunt voeren. 

Waarom zijn die denkstijlen zo belangrijk?

Het geeft je een goed beeld van degene die je voor je hebt. Stel je bent een recruiter en je zoekt iemand die denkt in opties. Want de functie vraagt om variaties uitproberen, creatief zijn en bedenken op welke manieren het ook kan. En je hoort tijdens een gesprek dat iemand in procedures denkt en graag de juiste stappen volgt, in een vaste volgorde. Dan past deze denkstijl niet bij de functie. 

Je kunt vooraf bedenken welke vragen je wilt stellen om de denkstijl terug te horen die je voor die functie zoekt. En als je weet waar je naar moet luisteren, hoor je het ook als iemand een andere denkstijl en dus ook aanpak heeft. Je kunt daar dan op doorvragen. 

Beïnvloeding en toegepaste neuromarketing

Bovenstaande voorbeelden zijn voorbeelden van dingen die in trainingen naar voren kunnen komen. Maar het is nog steeds maar een klein onderdeel van wat we doen. 

Ook toegepaste neuromarketing, het ontstaan van keuzegedrag en gedragsverandering horen er allemaal bij. Het is dan ook niet los van elkaar te zien. Alles wat je doet, van beeld tot geluid, van smaak tot tekst, van gesprek tot marketing, hoort op elkaar afgestemd te zijn. 

En zo help je mensen oprecht de beste keuze te maken. Want daar gaat het in mijn vak om. 

Beïnvloeding en toegepaste neuromarketing gaan gebruiken

👉 Als je er zelf mee aan de slag wilt kan ik je hierin begeleiden en alles leren wat je nodig hebt. 

👉 ZZP: beperkt aantal keren per jaar, online sessies, online leeromgeving, altijd hulp en feedback. 

👉 Zakelijk: o.a. MKB, verenigingen, stichtingen etc. Presentatie, samenwerking, training, maatwerk trajecten

Kies jouw ideale volgende stap 👇

Op LinkedIn deel ik nieuwe blogs en schrijf ik over de dingen die me opvallen. 

Ga voor de gratis downloads (zonder e-mailadres achter te laten). Vooral handig als ZZP’er, freelancer, marketeer.

Meld je aan voor de Tips & Trics nieuwsbrief. Dan krijg je ook als eerste de early-bird aanbiedingen voor ZZP’ers (kan handig zijn want ik heb weinig plekken per jaar), alle nieuwe tips en interessante informatie. 

× App me!