fbpx

Inspiratie & overig

Niet alles past in een categorie!

Kinderen leren en ontdekken zoveel, dat past niet allemaal in een bepaalde categorie. Maar er is ook nog iets anders van belang…… Namelijk jij als ouder of professional. Die in meer of mindere mate in staat is om los te laten. 

Ik heb jarenlang gymles gegeven aan kleine kinderen tot 4 jaar. En soms stonden ouders te kijken en zeiden alleen maar: voorzichtig, voorzichtig, voorzichtig…. oeh, oeh, oeh…..

En die kinderen namen het over. Ze durfden bijna niet meer te klimmen, bang om te vallen. Uiteindelijk heb ik de ouders weggestuurd!

Mijn punt is: kinderen moeten vrijuit de kans krijgen om de wereld te ontdekken. En soms gaat dat mis.

Mijn zoontje kon al goed lopen en verruilde dit voor rennen. Tijdens een wandelingetje in het bos rende hij teveel aan de zijkant en viel. 

Met zijn gezicht zowel in de brandnetels als in de doornen. Met flinke krassen en bulten tot gevolg. Je kunt als ouder je kinderen niet overal tegen beschermen.

 Natuurlijk is er een verschil tussen roekeloos en loslaten. Het is de balans zoeken tussen vertrouwen hebben in je kind en ze beschermen tegen de gevaren die ze nog niet kunnen zien.

Video's met meer uitleg en tips

Spraak - en taalontwikkeling

Ook de spraak – en taalontwikkeling komt in de jonge jaren op gang. Een logopediste deelde onderstaande documenten met mij en die deel ik natuurlijk ook graag met jou! 

Taalontwikkelingsstoornis – Jos heeft een TOS

TOS staat voor taalontwikkelingsstoornis. Deze poster geeft aanwijzingen waar je op kunt letten om te signaleren of jouw kind mogelijk een ontwikkelingsstoornis heeft op het gebied van taal. De afbeeldingen laten zien op welke leeftijd, welke vaardigheden ontwikkeld mogen zijn.

Kind en Taal

Op deze poster vind je een uitgebreid overzicht van de stappen in de taalontwikkeling van 0-4 jarigen. Completer kan niet! Onderaan in het gele deel staat aangegeven wanneer het verstandig is om contact op te nemen met een professional.

De speen

Geschreven door een logopediste | Aangeboden aan Nijholt Academy. 

Fiep, speen, fopspeen, tut. Wij Nederlanders hebben er verschillende namen voor. De Engelsen noemen het een pacifier(een trooster) en de Duitsers een Schnuller.

Maar hoe zit dat nou eigenlijk?
Het is één van de eerste dingen die we onze baby’s aanleren, maar liefst ook eentje die we zo snel mogelijk tussen de baby- peuter- en kleutertijd weer afleren: de speen.

Allereerst: waarom zijn veel baby’s, peuters en kleuters zo gehecht aan hun speen? Het zal voor niemand als een verrassing komen dat dat alles te maken heeft met de zuigreflex waar baby’s mee worden geboren – hun enige en belangrijkste overlevingsmiddel.  

Die reflex zorgt ervoor dat ze zichzelf de eerste maanden voorzien van melk, maar ook dat ze zichzelf kalmeren. Het zuigen aan een borst of speen zorgt ervoor dat baby’s hartslag en bloeddruk omlaag gaan. Daarna veranderen zaken. Het zuigen wordt vervangen door ‘echt’ eten – door de mond, met happen en slikken. Dan komt doorgaans ook de fase waarin we snel even de speen uit de mond van onze kinderen halen voordat de foto genomen wordt, en we eigenlijk liever niet meer willen dat de speen overdag gebruikt wordt. Of eigenlijk, helemaal niet meer.

Te lang de speen gebruiken
Want te lang speengebruik zou schadelijk zijn voor

  • het gebit van de dreumes en
  • voor zijn of haar spraakontwikkeling

Dat weten wij, maar de baby niet. Die weet alleen maar dat die rustiger wordt door de speen. En juist daarom is het vaarwel zeggen tegen de speen – of dat nou symbolisch in de vuilnisbak/met de speenfee/ritueel verbrand/naar het spenenkerkhof/voor kindjes in Afrika zonder speen – gebeurt, vaak een lastig verhaal.

Huilbuien zonder speen?
Er zijn genoeg redenen om de speen de deur uit te gooien, maar voor ouders wiens kind daar (heel) slecht op reageert – lees: huilbuien die slechts met de speen te bedwingen zijn – zijn er ook genoeg redenen om het nog even uit te stellen. Dit artikel is niet bedoeld om een opvoedkundig advies te geven, maar gewoon om wat meer achtergrondinformatie bij die keuze te verschaffen.

Gebitsproblemen door speen- of duimzuigen?
Ja, dat klopt tot op zekere hoogte. Over het algemeen is er geen sprake van echte hinder of schade voor het gebit als het kind een speen gebruikt totdat hij of zij twee jaar is, want tot die tijd is de mond nog zo ‘smeedbaar’ dat tanden zichzelf zouden corrigeren. Gebruik de speen tot ongeveer een jaar, indien nodig, overdag. Daarna tot de 2 jaar alleen maar in bed om in te slapen en niet om hier de hele dag mee rond te lopen. Dit voegt niks toe.

Daarna – dus een kind dat na de tweede verjaardag nog een speen gebruikt – geldt in de regel dat zowel speen- als duimzuigen impact hebben op de stand van de kaken, iets dat onherstelbaar is.

En spraakproblemen?

Ik kom ze wel eens tegen in de winkel, peuters en zelfs kleuters die door de supermarkt lopen met een speen in de mond. Onverstaanbaar praten ze tegen hun moeder. Nou, duidelijk is dat een kind met een speen in zijn mond minder goed kan articuleren, dus een peuter die leert praten, wordt hoe dan ook gehinderd door de speen. De mond- en tongspieren worden slapper omdat ze niet op de juiste positie kunnen staan met een speen

in de mond. Daardoor wordt de gehele uitspraak slapper. 

Oorontstekingen?
Kinderen die op een fopspeen zuigen hebben twee keer zo veel kans op herhaalde oorontsteking als kinderen die geen fopspeen gebruiken. Dit rapporteren onderzoekers van het UMC Utrecht nadat zij vijf jaar lang een groep van 476 kinderen tussen de nul en vier jaar hebben gevolgd (Family Practice, juni). Als een kindje verkouden is en op een fopspeen zuigt, worden bacteriën omhoog gezogen.

De bacteriën bereiken dan veel gemakkelijker het middenoor. Maar het kan ook komen doordat de kaakstand verandert door het zuigen op een fopspeen. Mogelijk wordt daardoor het functioneren van de buis van Eustachius aangetast. De buis van Eustachius verbindt het oor en het slokdarmhoofd (direct achterin de mond). Bij het slikken gaat de buis even open, zodat er niet te veel druk op het trommelvlies ontstaat. Als de kaakstand verandert, sluit de buis slechter en biedt doorgang aan de bacteriën. Kinderen die hun eerste oorontsteking krijgen, krijgen dit niet door het zuigen op een fopspeen. Maar het is goed als ouders om te weten dat wanneer je kindje een keer oorontsteking heeft gehad, het zuigen op een speen de kansen op nóg een oorontsteking
vergroot.


Dus inslapen met een speen kan nog tot de 2 jaar. Daarna gaat het voor meer problemen zorgen. Als je baby slaapt kan de speen er prima uit. Vaak doen baby’s dat automatisch. Voor sommige kinderen werkt afbouwen en bij andere is de cold turkey afkickmethode het beste. Kijk wat bij jullie past. Ik adviseer meestal om hiermee te beginnen wanneer je zelf genoeg energie hebt. Dit kan zijn in de vakantie of een lang weekend. 
De aanhouder wint!

Nog meer praktische tips!

Bogen om onder te liggen zijn super leuk. Maar zorg er wel voor dat je kindje ook bij de spullen kan die eraan hangen. Te vaak zie ik bogen waar ze alleen naar kunnen kijken. Zonde! Lekker grijpen maar!

Een mat die stroef aan de onderkant is en niet weg glijdt, zorgt ervoor dat je kindje de kruisbeweging die kruipen wordt kan oefenen. Dekentjes zijn minder handig, die glijden steeds weg.

Een heel slecht voorbeeld! Hier kan mijn zoontje echt niet goed zitten! Snel een foto gemaakt voor een training en hup, weer uit die houding. Dit is slecht voor de rug en nek.

Dit is een mooie houding om te zitten. Je ziet dat ij rechtop zit, zonder steun van de leuning en kan zo blijven zitten totdat hij omvalt of de spieren moe worden. Haal je kindje dan uit zijn stoel als je dat ziet.

Hier hebben we weer een slecht voorbeeld! Hij glijdt omlaag, ook door een gladde broek op een gladde stoel. In deze houding moet je een kind niet laten zitten! 

Kruipen is een kruisbeweging waarbij het linkerbeen en de rechterarm naar voren gaan en dan andersom. Vanuit het kruipen kan een kind een arm optillen en dingen gaan grijpen. Later wordt dit uitgebreid naar optrekken en zitten.

Nog meer video's

Misschien moet je soms een beetje lachen om deze video’s. Ik heb heel wat lachende, vreemd kijkende en verbaasde mensen gezien als ik met mijn kinderen ging wandelen. 

Ze wilden de wereld zien en vonden het fantastisch om op de buik in de kinderwagen te liggen. Schaam je niet, doe het gewoon als je kindje het fijn vindt! En het is nog goed voor de spierontwikkeling ook.

Zoals je kunt zien waren mijn jongens erg actief. En nu nog. Misschien is jouw kindje minder actief, maar dat is helemaal niet erg! Ik deel de filmpjes om te laten zien dat vooral ruimte en makkelijke kleding belangrijk is. Net als verschillende leerervaringen bieden. Verandering van materiaal, plek en ondergrond is belangrijk voor een complete ontwikkeling.

Niet gebruiken en verspreiden

Ik gebruik veel foto’s en video’s van mijn kinderen. Omdat tips op beeld veel beter en duidelijker zijn dan alleen maar tekst. Of wanneer ik dingen uitleg. De inhoud van deze training mag je bekijken en toepassen, maar niet kopiëren, delen, verder verspreiden enzovoorts. Het is de wens van mijn kinderen en die respecteer ik natuurlijk 🥰.

× App me!